Vormgeven in steen
Natuurlijk beeldhouwen. Werken met steen is een avontuur beginnen.
Tijdens deze 3-daagse wordt je gestimuleerd om op een andere manier naar de vorm in de steen te kijken en deze intuïtief te benaderen om van daaruit je beeld te ontdekken. We werken vanuit het contact met de steen en het gevoel. Naarmate dit contact geoefend wordt, ontstaat een overtuigend beeld. De eindvorm wordt mee bepaald door de steen én het proces en is dus niet vooraf bepaald. In deze workshop gaan we met andere woorden niet conceptueel aan het werk: we leggen geen vooraf bedachte vorm op aan de steen.
Beeldhouwen vanuit intuïtie geeft vorm aan je gevoel. Doordat je de tijd krijgt, ontstaat er verdieping en een verbinding met het werk. Tussen jou en je werk ontstaat een soort persoonlijk gesprek dat mee richting geeft aan de uiteindelijke vorm. Ook zonder enige ervaring of vooropleiding zal je na enkele dagdelen verbaasd zijn over het resultaat. Je krijgt de tijd en begeleiding om stapsgewijs heel wat te ervaren en te leren:
De mogelijkheden en begrenzingen van de steensoort en jouw specifieke stuk steen.
Hoe en wanneer met de geschikte materialen werken (raspen, vormraspen, beiteltjes, vijlen, schuurmiddelen).
Invoelen en op jouw intuïtie vertrouwen.
Een ‘ongelukje’ gebruiken als een nieuwe mogelijkheid.
Rond om rond werken.
Beslissen wat je weg neemt of laat.
Ritme.
Naar een mooie spanning tussen organische en geometrische vormen toe werken.
Afwerkingsproducten.
Hoe presenteer je jouw beeld zo dat het zich ‘laat zien’ ?
Over de steensoort die we gaan gebruiken.
We werken met speksteen ook wel zeepsteen of steatiet genoemd. Dit is een zachte, gemakkelijk te bewerken steen opgebouwd uit talkkristallen. Bij speksteen maak je vaak gebruik van de gelaagdheid en de kleurnuances in de steen als leidraad tot beslissen. Werken met deze steen is een zinnelijke combinatie van tactiele en visuele waarneming. Speksteen wordt in alle werelddelen in veel variaties gevonden waarbij hardheid, kleur, structuur en consistentie afhankelijk zijn van de vindplaats. Bij de cursus is er keuze in een verscheiden aanbod van Braziliaanse, Indiase en Kisii (Kenia) steen. Te zachte en te weerspannige soorten worden niet aangeboden. (we bewerken naargelang het type hardheidsgraad 1.5 tot 2).
Voor wie mogelijk reeds kennis maakte met de principes van vedic art (schilderen): Je zal in de cursus verschillende principes herkennen. Het is evenwel niet een hernemen van het traject dat je leerde kennen. De ervaringen die je hier opdoet, linken aan inzichten ontstaan tijdens of na je vedic art opleiding. Doordat je nu nog meer in de materie gaat vorm en gestalte geven, kan je ze toepassen op een andere manier en ze zo verdiepend nog meer in het bewustzijn brengen.